dinsdag 29 juni 2010

Lapidarie en zo...... Ofwel: slijpen en smeden

In de tweede helft van de jaren-80 van de vorige eeuw heb ik een cursus “cabochonslijpen” gevolgd bij stichting GEA-kring Rijnland. Ik heb daar het zagen, slijpen, zoeten of fijnslijpen en polijsten van verschillende sierstenen en mineralen geleerd. Dit proces heet “lapidarie”. Het is een fascinerende bezigheid en het duurde niet lang of ik had zelf een 2e-hands zaag-slijpmachine gekocht, zodat alle bewerkingen ook thuis gedaan konden worden. Op beurzen kun je plakjes gesteente en fournituren kopen om de stenen na het slijpen te “zetten”. Mooier is om zelf een ring of broche te maken. Je kunt dan een sieraad naar eigen idee maken met metalen naar eigen keus. En dat..... is bij mij pas veel later gekomen dankzij een paar enthousiaste collega's.

Onderstaande foto's laten een paar bewerkingen uit het slijpproces van een amethist cabochon zien. De steen is geslepen voor een hanger.

(klik op de foto voor een grotere weergave)

In 2008 heb ik met een paar collega's een cursus edelsmeden gevolgd bij 2 fantastische vakmensen in Culemborg. Deze cursus was zo inspirerend dat ik een kleine werkruimte op zolder ben gaan inrichten om ook thuis te kunnen edelsmeden. Het was een beetje improviseren met gereedschap: ook met een soldeerbrander op gas voor de waterleiding kun je prima zilver solderen. Wel in de schuur graag! Voor frequent gebruik is dit ding een beetje te groot en te zwaar, dan is een keukenbrander voor Crème brûlée veel beter. Inmiddels bezit ik voldoende gereedschappen om mee te kunnen werken.
Slijpen en smeden in Oegstgeest, solderen in de schuur

Na mijn verhuizing naar Roden heb ik opnieuw een plek ingericht om te kunnen edelsmeden. De schuur bleek een goede plek: een compacte plek met uitzicht op de tuin, warm genoeg, alles binnen handbereik en toch groot genoeg om alle bewerkingen te kunnen uitvoeren.Edelsmeden in Roden

Een plek om te kunnen slijpen moet ik nog regelen. Alle toebehoren en materialen zijn nog ingepakt. Ik verwacht in het najaar daarmee weer aan de slag te kunnen gaan.

Lapidarie en edelsmeden: een schitterende combinatie!!

Links:

Edelsmid:1 opmerking:

  1. Wat een mooie ruimte heb je. Ik ga straks eens rustig door je blog kijken. (de hanger van je vorige blogje vind ik in elk geval super)

    BeantwoordenVerwijderen